Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού






Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, με στόχο οι σχολικές κοινότητες να είναι σε επαγρύπνηση απέναντι στα προβλήματα των μαθητών/τριών που ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής τους. Σύμφωνα με το Υπουργείο από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου έως την Παρασκευή 8 Μαρτίου πραγματοποιούνται δράσεις  με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού. 

Μια από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκε από το Σχολείο μας αφορούσε τη συνεργασία των μαθητών της Α' Δημοτικού με τους μαθητές/τριες του όμορου Νηπιαγωγείου που συνορεύουμε  , με το οποίο υλοποιούμε το κοινό Σχέδιο Δράσης: " Μεγαλώνω, προχωρώ και γνωρίζω το Δημοτικό". 

Τα νήπια υποδέχθηκαν τους μαθητές/τριες της Α τάξης και αντάλλαξαν αφίσες σχετικές με την ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και  παρακολούθησαν από κοινού το παραμύθι " Η μέρα που έγινα κι εγώ <<λύκος>> ". Ακολούθησε συζήτηση μέσα από την οποία αναδείχθηκαν συμπεριφορές που μας πληγώνουν και άλλες που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα στο σχολείο. Έπειτα, τα νήπια έγιναν ζευγαράκια με τα πρωτάκια και γράψανε λέξεις που μας στεναχωρούν και που μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρά και τις κολλήσαμε σε δυο περιγράμματα, χαρούμενου και λυπημένου ανθρώπου αντίστοιχα. 

Οι δράσεις του προγράμματος της μετάβασης ολοκληρώθηκαν με ένα τραγούδι που αφιέρωσε η Α δημοτικού  στους μικρούς/ές φίλους/ες το τραγούδι : " Στο παιχνίδι λέμε ναι". 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου