Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ Ε΄ΤΑΞΗ

ekloges_e_taxi by Slidely Slideshow






Το Γενάρη αποφασίσαμε να κάνουμε εκλογές στην τάξη μας. Έτσι, την Τετάρτη, 21-1-2015, λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της χώρας, οι υποψήφιοι για το πενταμελές συμβούλιο του τμήματος, έβγαλαν τους λόγους τους.
Οι ψηφοφόροι ύστερα από «σοβαρές σκέψεις» προσήλθαν στην κάλπη την επόμενη μέρα. Η διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών ήταν σε όλα τα στάδιά της νόμιμη! Η εφορευτική επιτροπή με επικεφαλής την εκπρόσωπο του νόμου, τη «δικηγόρο» μας, Χριστίνα Καλτσά (η οποία, όπως είπε, ήρθε από τη Λήμνο για τις εκλογές!), ήταν ενημερωμένη για το ρόλο της. Οι ψηφοφόροι έμπαιναν στο εκλογικό τμήμα δίνοντας την ταυτότητά τους (το «πάσο» τους ή την καρτέλα από τη δανειστική βιβλιοθήκη). Η εφορευτική επιτροπή έβρισκε το όνομα του κάθε ψηφοφόρου στον ονομαστικό κατάλογο και του έδινε το σφραγισμένο και υπογεγραμμένο (από τη δικηγόρο) φάκελο μαζί με το ψηφοδέλτιο. Ακολουθούσε η μυστική ψηφοφορία μέσα στο αυτοσχέδιο παραβάν μας. Κάθε ψηφοφόρος μπορούσε να βάλει έως και 3 σταυρούς. Σε περίπτωση που κάποιος ήθελε βοήθεια, η δικηγόρος- και μόνο αυτή σύμφωνα και με το νόμο- ήταν έτοιμη να την προσφέρει. Με το τέλος της ψηφοφορίας, καθένας υπέγραφε δίπλα στο ονοματεπώνυμό του και αποχωρούσε. Αφού ψήφισαν όλοι σχεδόν οι εγγεγραμμένοι στον ονομαστικό κατάλογο (έλειπαν τρεις εκείνη την ημέρα) ψήφισε και η εφορευτική επιτροπή. Στη συνέχεια, η κάλπη άνοιξε, οι ψήφοι καταμετρήθηκαν και αναδείχθηκε το πενταμελές συμβούλιο. Οι υποψήφιοι αποδέχτηκαν με σεβασμό την επιθυμία της πλειοψηφίας και καθένας συνεχάρει τους εκλεγμένους. Ύστερα, δόθηκε και η καθιερωμένη συνέντευξη! Κλείνοντας την όλη διαδικασία, η εφορευτική επιτροπή συνέταξε και υπέγραψε τα πρακτικά. Η εκπαιδευτικός, Κλεισαρχάκη Κυριακή, ήταν συντονίστρια στην προσπάθεια διεξαγωγής των εκλογών υποδεικνύοντας και διευκρινίζοντας το ρόλο του καθένα σε κάθε περίπτωση (υποψηφίου, ψηφοφόρου, εφορευτικής επιτροπής). Οι μαθητές το καταδιασκέδασαν δείχνοντας παράλληλα την ανάλογη υπευθυνότητα με το ρόλο που είχαν. Η διαδικασία, όμως, ήταν και ιδιαίτερα διδακτική για τα παιδιά.
Συνειδητοποίησαν:
- την έννοια της ψήφου
- τη σημαντικότητα της ψήφου και το πώς αυτή καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης
- την αναγκαιότητα αποδοχής της γνώμης της πλειοψηφίας για το καλό του κοινωνικού συνόλου
- την προσφορά της εφορευτικής επιτροπής κατά την ημέρα των εκλογών
- τη γενικότερη διαδικασία διεξαγωγής εκλογών (αναγωγή μαθητικών εκλογών σε πραγματική εκλογική αναμέτρηση, όπως αυτή των βουλευτικών).
Έλαβαν μέρος:
Εφορευτική επιτροπή:
Χριστίνα Καλτσά (δικηγόρος)
Βαλσαμίδου Μαρία (μέλος, γραμματεία)
Χατζηκυριακίδου Δέσποινα (μέλος, γραμματεία)
Κατσαρίδης Μάριος (μέλος, επί των ψηφοδελτίων)
Λύτρα Χριστίνα (μέλος, επί της κάλπης)

Υποψήφιοι και ψηφοφόροι
Η εφορευτική επιτροπή και:

Τρομπούκης Δημήτριος (πρόεδρος)
Φραγκούλης Βαγγέλης (αντιπρόεδρος)
Αποστολίδου Κατερίνα (γραμματέας)
Καραγιαννίδης Αθανάσιος (ταμίας)
Χαρουμιάδης Αθανάσιος Σταύρος (μέλος)

Μερμελέγκα Παρασκευή Αρετή
Εξήκης Τσομπαλίδης Παναγιώτης
Αδαμίδης Μιχαήλ
Μπαραλίδης Χρήστος Ηλίας
Κουκκίδης Αντώνιος
Αμέτ Ογλού Μουμίν
Μόσχου Μαρίνα
Μακροβασιλείου Αικατερίνη

(Έλειπαν)
Φελέκ Εμήν
Ογλού Αϊσέ
Τεφίκογλου Φερχάν


Συντονίστρια: Κλεισαρχάκη Κυριακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου